In het kort

Plan S en open access publiceren

TIP van de monitor

Tijd besparen voor een monitorvisite? Dat kan!

In het kort

Plan S en open access publiceren

TIP van de monitor

Tijd besparen voor een monitorvisite? Dat kan!

Plan S en open access publiceren

In januari 2021 zijn de principes van Plan S in werking getreden. Dit houdt in dat alle publicaties voortkomend uit onderzoek gesubsidieerd door NWO en ZonMW vanuit subsidieoproepen, direct open access gepubliceerd moeten worden met een open licentie. Dit betekent dat er geen financiële, wettelijke of technische belemmeringen zijn om toegang tot een publicatie te krijgen.

Initiatiefnemers Plan S Plan S is een initiatief van cOAlitie S; een internationale groep wetenschapsfinanciers, waaronder NWO en ZonMW, die open access toegang tot onderzoekspublicaties wil realiseren.

Wat betekent Plan S voor onderzoekers? Plan S is van toepassing op peer reviewed artikelen, en (hoofdstukken in) boeken voortvloeiend uit onderzoek gefinancierd door een van de leden van cOAlitie S.

Om te voldoen aan de voorwaarden van Plan S moeten publicaties:

• Onmiddellijk open access gepubliceerd worden, dus zonder embargoperiode. • Voorzien zijn van een open licentie, bij voorkeur CC-BY. • Gepubliceerd worden in/op een open access tijdschrift of platform, een abonnementstijdschrift met gelijktijdige archivering in een open access repository of een transformatief tijdschrift.

Open access in OLVG NWO en ZonMW vergoeden eventuele kosten gemaakt voor open access publiceren. Wanneer jouw onderzoek niet gefinancierd is door een deelnemer aan cOAlitie S, is open access publiceren geen verplichting. Wil je dat toch graag, neem dan de eventuele publicatiekosten al vroeg op in je onderzoeksbegroting. Ook kan Stichting Wetenschappelijk Onderzoek OLVG (een deel van) de publicatiekosten vergoeden, wanneer je onderzoek voldoet aan de gestelde criteria. OLVG kan geen gebruikmaken van de afspraken die universiteiten met uitgevers hebben gemaakt over open access publiceren.

Chantal den Haan

informatiespecialist

bibliotheek

Saskia Tasche-van Spaendonck

monitor clinical trials

Tijd besparen voor een monitorvisite? Dat kan!

Meestal plan ik zes uur voor een monitorvisite, maar dat kan veel korter. Hoe? Simpelweg door de tools te gebruiken die het Leerhuis aanbiedt. Ik vat ze hieronder kort samen.

Sharepoint wetenschap: hier vind je de studiemap die je krijgt na goedkeuring van je studie. In deze digitale studiemap is al een opzet gemaakt waar je welke documenten kwijt kunt. Uiteraard kun je de map naar eigen behoefte aanpassen. Voordeel: tijdens het voorbereiden van de monitorvisite kan ik de opgeslagen documenten al inzien.

• Castor SMS (Study Management System): wat je op Sharepoint wetenschap hebt opgeslagen, kun je uploaden naar dit platform. Voordeel voor jou: Niet alle documenten hoeven geprint te worden, maar je moet ze wel hebben. Op deze manier zijn ze ook nog goed vindbaar. Bovendien is het platform beveiligd mét audit trail. Voordeel voor mij: ook hier kan ik in tijdens mijn voorbereiding.

Als je Sharepoint en Castor SMS gebruikt, kan ik me tijdens de visite voornamelijk bezighouden met de Informed Consents en Source Data Verificatie. En natuurlijk vragen hoe het met jullie en de studie gaat. Dat klinkt toch een stuk aangenamer?!

Op de hoogte blijven van het laatste

nieuws van Wetenschap@OLVG?

Deel dit artikel in je netwerk

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Wetenschap@OLVG?

Deel dit artikel in je netwerk