Unit-overstijgende inzet van research professionals

In OLVG proberen we op verschillende manieren onderzoekers met elkaar in contact te brengen. Zo wordt er maandelijks een lunchbijeenkomst voor de Onderzoekers van OLVG georganiseerd. En ook de vergaderingen van de wetenschapscommissie zijn echt een platform geworden waar onderzoekers elkaar inspireren en informatie wordt gedeeld. Diana van Rooijen, hoofd wetenschap: ‘Er is veel kennis en expertise verspreid over het ziekenhuis aanwezig en daar willen we optimaal gebruik van te maken.’ Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving is de uitwisseling van researchprofessionals tussen afdelingen.

Diana van Rooijen, hoofd wetenschap Nienke Willigenburg, researchcoördinator Orthopedie

Positief De eerste ervaringen hiermee zijn heel positief. Afgelopen zomer zijn twee onderzoekers van orthopedisch onderzoeksbureau Joint Research ingezet op de VECTOR studie (naar de effectiviteit van COVID-19-vaccinaties) bij de afdeling Longgeneeskunde. Na een korte uitleg over klinische verslaglegging en medicatie konden zij snel zelfstandig aan de slag. Ariena Rasker: ‘Het was heel leuk om mijn ervaring met CTcue in te zetten voor een onderzoek naar COVID-19. Zo hebben we veel tijd bespaard.’ Esther Kret: ‘De VECTOR studie zorgde voor een leuke afwisseling. Tussen mijn andere werkzaamheden door kon ik bijna iedere dag wel gegevens verwerken.’ Ook onderzoekscoördinator Nynke Dijkstra (Longgeneeskunde) is enthousiast over de samenwerking: ‘Toppers zijn het! Leuk om op deze manier eens samen te werken. Wanneer de mogelijkheden zich aandienen, lijkt het mij een goed plan om een dergelijke samenwerking voort te zetten!’

Direct inzetbaar Sinds kort werken onderzoekers van Joint Research ook voor het NeoPartner project bij de afdeling Kindergeneeskunde. Hoofdonderzoeker Sophie van der Schoor en promovenda Hannah Hoeben zien direct al meerwaarde: ‘Dit scheelt enorm veel tijd voor werven en inwerken. Door hun ervaring bij Joint Research zijn deze onderzoekers direct inzetbaar. Ze anticiperen zelfs op situaties die wij soms niet eens hadden bedacht!’ Leidinggevende van Joint Research Nienke Willigenburg: ‘Door onderzoekers in te zetten op meerdere afdelingen kunnen we hun expertise niet alleen behouden, maar ook verspreiden in OLVG. Zo verbeteren we de kwaliteit van het onderzoek en de zorg voor patiënten.’ Heb je zelf een project waar je graag een deskundig onderzoeker op inzet? Neem contact op met Nienke Willigenburg om de mogelijkheden te bespreken.

Word lid van 'Onderzoekers van OLVG' (OvO)

Deel dit artikel in je netwerk