IN DE SCHIJNWERPERS

Happi Health Platform wint VBHC Prize 2021

OLVG heeft de afgelopen jaren al heel wat VBHC-prijzen in de wacht gesleept en daar is er dit jaar nog eentje bijgekomen: de VBHC Prize 2021 voor het ‘Happi Health Platform’. Happi is mede opgericht door OLVG-internist Guido van den Berk, die zich al jaren inzet om de zorg voor patiënten met een chronische ziekte te verbeteren. Het Happi Health platform biedt patiënten kennis, gemak en vertrouwen in het omgaan met hun gezondheid en ziekte. Hierdoor kunnen ze een Happi-er en Healthy-er leven leiden.

Het platform geeft via het portaal zorgverleners inzicht in patiëntuitkomsten, zodat zorg op afstand mogelijk wordt gemaakt. Daarnaast maakt het datalab onderzoek naar verbetering van de kwaliteit van zorg mogelijk. OLVG was het eerste ziekenhuis dat Happi koppelde aan EPIC en waar de app werd geïmplementeerd in de hiv-zorg. Inmiddels wordt het Happi platform door meer dan 1.200 patiënten in Nederland gebruikt om hun ziekte te managen. De app is ook beschikbaar voor mensen met leververvetting en er zijn voorbereidingen gaande voor mensen met prostaatkanker. Ook worden e-Healthmodules ingebouwd voor mensen met beginnende angst- en somberheidsklachten. En er is een eHealthtool in ontwikkeling ter bestrijding van eenzaamheid.

Versneld herstel na een operatie met ERAS

De afgelopen jaren is er veel verbeterd in de zorg voor patiënten die een darmoperatie moeten ondergaan. Deze verbeteringen zijn gebundeld in het kwaliteitsprogramma genaamd ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), gericht op versneld herstel na een operatie. ERAS begint al ruim voor de operatie, door patiënten goede voorlichting te geven over de opname, ze in een betere conditie te krijgen, en te laten stoppen met roken en alcoholgebruik. De ingreep vindt minimaal invasief (via kijkoperatietechniek) plaats en patiënten worden gestimuleerd om na de operatie zo snel mogelijk weer in beweging te komen. In OLVG behandelen we sinds 1 maart 2021 vrijwel alle patiënten die een darm- of leveroperatie ondergaan volgens het ERAS-principe. Uiteindelijk leidt sneller herstel tot minder complicaties en kunnen patiënten eerder naar huis.

Adviseur subsidies wetenschap

Heb je een mooi onderzoek in gedachten maar vind je het lastig om er subsidie voor aan te vragen? Sigrid Vorrink, die ook als onderzoekscoördinator bij het onderzoeksbureau Joint Research werkt, kan je daarbij helpen. Zij is de nieuwe adviseur subsidies wetenschap bij het Leerhuis. Op de maandagmiddag kun je bij haar terecht voor vragen over het aanvragen van subsidie voor je onderzoek. Samen kijken jullie wat je wilt gaan onderzoeken en waarom. Heb je de juiste onderzoeksvraag gekozen? Hoe ga je precies antwoord krijgen op je vraag? Vervolgens helpt ze je om een subsidieoproep te zoeken die bij jouw onderzoek past en begeleidt ze je bij het schrijfproces.

Wil je een afspraak met Sigrid Vorrink maken?

Op de hoogte blijven van het laatste

nieuws van Wetenschap@OLVG?

Deel dit artikel in je netwerk

Op de hoogte blijven van het laatste

nieuws van Wetenschap@OLVG?

Deel dit artikel in je netwerk